17 Şubat 2009 Salı

Facebook hapislik etti!

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) iki öğretim üyesi arasındaki Facebook davası sonuçlandı. Bir öğretim üyesi diğer bir öğretim üyesinin adını kullanarak Facebook'ta sayfa açtığı gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

PAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Eğitimi Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Safi Avcı, kendi adına Facebook'ta sayfa açıldığı gerekçesiyle Denizli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, yapılan teknik araştırmada, internet portalında yapılan işlemin, aynı bölümün öğretim üyelerinden Doç. Dr. Saadettin Sarı'nın bilgisayarından gerçekleştirildiği belirlenmişti.

Öğrencilerine bu internet portalına üye olmadığını ve böyle bir arkadaşlık daveti göndermediğini söyleyen Avcı, sitede kendi fotoğrafı ve adıyla bir sayfa bulunduğunu görünce, Denizli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Sarı hakkında ?Başkalarına ait bilgileri izinsiz ele geçirme ve yayınlama' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen son duruşmada, taraflar yine hakim karşısına çıktı. Sarı, işlemin kendisi tarafından gerçekleştirilmediğini, kablosuz internet bağlantısı kullandığı için başkalarının kendi hattından bunu gerçekleştirdiğini söyledi.

Suçlamaları kabul etmeyen Sarı, üniversitede doçent olduğunu ve böyle bir şeyi gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını belirtti. Kendisine komplo kurulduğu ifade eden Sarı, önceki duruşmanın ertelendiğini ve basın yoluyla yıpratıldığını da kaydetti. Önceki verdiği ifadeleri yineleyen Sarı, "Evimin çevresindekiler bu olayı gerçekleştirmiş olabilir. Bizim çevremizde oturan ve kablosuz bağlantıyı görebilen bir bilgisayar kullanıcısı bu olayı gerçekleştirmiş olabilir. Bu bir iftiradan başka bir şey değil" dedi.

Toplumda saygınlığı olan kişiler olarak böyle bir olayla gündeme gelmelerinin üzüntü verici olduğunu söyleyen şikayetçi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Safi Avcı da, mahkemenin kararına saygı duyduğunu belirtti. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, Doç. Sarı'yı TCK'nın 134. maddesine göre, ?Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl etmekten' 6 ay hapisle cezalandırdı. Sarı'nın iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme cezayı 5 aya indirdi. Bir hafta içinde temyize gitmezse cezasının kesinleşeceğini söyleyen Hakim Halim Aktaş, bu davanın bir ilk olduğunu ve sonucun emsal teşkil edeceğini belirtti. Doç. Dr. Sarı, mahkeme kararını inceleyerek, temyize başvuracağını ifade etti.

Hiç yorum yok: